miercuri, 31 iulie 2024
Steiner - Nietzsche - scrisori
Rudolf Steiner în scrisori (1894): (i) Ştiu precis unde e locul cărţii mele Filosofia Libertății în curentul evoluţiei spirituale din epoca noastră; pot arăta cu degetul unde se înscrie ea pe firul direcţiei de gândire a lui Nietzsche; pot afirma cu toată liniştea că eu am dat glas unor idei care la Nietzsche sunt absente. Şi îmi este îngăduit să le mărturisesc prietenilor mei – dar numai lor – că simt durere din cauză că Nietzsche n-a mai apucat să-mi citească cartea. El ar fi luat-o drept ceea ce este: în fiecare rând, drept trăire personală. ... (ii) Am convingerea fermă că Filosofia Libertății a mea n-ar fi trecut pe lângă Nietzsche fără să lase urme. Ar fi găsit la mine duse mai departe o mulţime de întrebări pe care el le-a lăsat deschise şi mi-ar fi dat dreptate, în mod sigur, în ceea ce priveşte părerea că concepţia sa morală, imoralismul său, îşi găseşte încununarea de-abia în Filosofia Libertății a mea, că ale sale «instincte morale», sublimate cum se cuvine şi urmărite până la originea lor, dau ceea ce la mine figurează sub numele de «fantezie morală». Acest capitol, «Fantezia morală», lipseşte de-a dreptul în Genealogia moralei a lui Nietzsche, deşi tot ce stă scris acolo arată spre ea.
#Steiner #Nietzsche #Antroposofia
Штайнер - Ницше - письма
Рудольф Штайнер в письмах (1894): (i) Я точно знаю, какое место занимает моя книга «Философия свободы» в потоке духовной эволюции нашего времени; я могу указать пальцем, где она вписывается в направление мысли Ницше; могу с полной уверенностью сказать, что я выразил идеи, которые отсутствуют у Ницше. И позволю себе признаться своим друзьям – но только им – что я чувствую боль из-за того, что Ницше не успел прочитать мою книгу. Он бы воспринял её как то, что она есть: в каждой строке как личное переживание. ... (ii) Я твёрдо убеждён, что моя «Философия свободы» не прошла бы мимо Ницше, не оставив следов. Он бы нашёл у меня продолженными множество вопросов, которые он оставил открытыми, и, несомненно, признал бы правоту моего мнения о том, что его моральная концепция, его иморализм, находит своё завершение (отсутствующее у него) лишь в моей «Философии свободы», что его «моральные инстинкты», должным образом преобразованные и проследованные до их происхождения (источника), дают то, что у меня именуется «моральной фантазией». Эта глава, «Моральная фантазия», полностью отсутствует в «Генеалогии морали» Ницше, хотя всё написанное там указывает на неё.
#Штайнер #Ницше #письма #ФилософияСвободы #МоральнаяФантазия #антропософия
luni, 29 iulie 2024
Ouroboros
Acest simbol este o variație a Ouroboros, care reprezintă un șarpe sau un dragon care își mușcă propria coadă, formând un cerc. Simbolul celor doi șerpi care se mușcă reciproc de coadă poate avea diverse interpretări:
- Eternitatea și ciclicitatea: Începutul și sfârșitul sunt interconectate. Simbol puternic al continuității și al regenerării.
- Dualitatea și echilibrul: Ideea de opoziție și complementaritate între forțe. Simbolul poate fi văzut ca reprezentând echilibrul dintre elemente opuse sau forțe în natură.
- Procese continue de schimbare și evoluție.
- Auto-distrugere și auto-renovare.
#Simbol #Meditatie #Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
Constiinta
Conștiința = glasul universului în mine = glasul eului meu adevărat.
Conștiința noastră este o reflecție a întregului univers în interiorul nostru.
În adâncul nostru, avem acces la înțelepciunea și armonia cosmică.
Conștiința este vocea care ne ghidează, reprezentând esența noastră autentică.
Când ascultăm această voce interioară, ne conectăm cu adevăratul nostru sine și acționăm în concordanță cu valorile și principiile noastre fundamentale.
Conștiința devine puntea care ne unește cu ordinea universală, ajutându-ne să trăim o viață autentică, armonioasă și echilibrată.
#Eu #Constiinta #Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
sâmbătă, 27 iulie 2024
libertatea umana
Libertatea umană - plăcerea de a acționa în armonie cu legile universale.
Libertatea umană se referă la capacitatea individului de a alege și de a acționa conform propriei voințe și conștiințe. Aceasta implică nu doar libertatea de a face alegeri, ci și responsabilitatea de a trăi cu consecințele acestor alegeri.
Legile universale sunt principiile fundamentale care guvernează existența și funcționarea universului. Aceste legi pot include legi naturale, etice și spirituale.
Libertatea adevărată nu este doar libertatea de a acționa haotic sau egoist, ci libertatea de a acționa în acord cu legile universale. Aceasta înseamnă că acțiunile noastre trebuie să fie în armonie cu ordinea naturală și etică a universului.
A acționa în armonie cu legile universale aduce o formă profundă de satisfacție și plăcere, deoarece astfel de acțiuni sunt în consonanță cu adevărata noastră natură și cu structura fundamentală a realității.
Libertatea umană, în cel mai profund sens al său, este și despre a găsi plăcerea și împlinirea în a acționa în armonie cu legile universale. Aceasta presupune o conștientizare profundă și o integrare a principiilor universale în viața de zi cu zi, conducând la o existență echilibrată și satisfăcătoare.
#Libertate #Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
joi, 25 iulie 2024
Raul
Entitățile tenebre și-au asumat Răul din necesitatea evoluției. Omul căzut pradă răului devine mai strașnic pentru univers decât entitățile Răului însuși.
Entitățile tenebre, sau forțele răului, nu sunt doar simple manifestări ale răului absolut, ci joacă un rol esențial în dinamica evoluției universului. Acestea își asumă răul nu dintr-o intenție malefică gratuită, ci dintr-o necesitate cosmică. Fără prezența și influența acestor entități, evoluția spirituală și morală ar putea stagna. Ele creează provocări și obstacole care obligă sufletul uman să se confrunte cu propriile sale slăbiciuni și să găsească modalități de a le depăși.
Omul, fiind o entitate liberă și capabilă de auto-determinare, poate alege să cadă pradă răului. Atunci când face această alegere, consecințele sunt mult mai profunde decât simpla influență a entităților tenebre. Omul, prin propria sa cădere, poate distorsiona armonia universală într-un mod mult mai devastator, deoarece posedă capacitatea de a transcende și transforma energia răului în moduri inedite.
Entitățile răului acționează în limitele unor legi cosmice bine definite și sunt, într-un fel, predictibile. Omul, în schimb, are libertatea de a acționa dincolo de aceste legi, ceea ce face ca răul său să fie mult mai periculos. Omul poate folosi inteligența și voința sa pentru a crea forme noi și neașteptate de rău, ceea ce îl face mai strașnic pentru univers decât entitățile răului însuși. Această capacitate unică a omului îl plasează într-o poziție specială, unde poate fie să contribuie la evoluția universului, fie să devină o forță distructivă.
Această perspectivă ne arată că provocarea principală a evoluției umane nu este doar de a evita influența răului, ci de a învăța să gestionăm și să transformăm răul interior. Evoluția spirituală a omului implică o conștientizare și o transcendere a propriilor tendințe negative, într-un proces de purificare și iluminare.
Deci, entitățile tenebre își asumă răul dintr-o necesitate evolutivă, creând contexte în care sufletul uman poate crește și se poate transforma. Însă, când omul cade pradă răului, efectele pot fi mult mai devastatoare datorită libertății și creativității sale. Responsabilitatea evoluției umane implică nu doar lupta împotriva răului extern, ci și transformarea răului interior în forțe pozitive pentru binele universal.
#Omul #Raul #Steiner #Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
luni, 22 iulie 2024
Virtutea lui August
Virtutea lunii AUGUST:
COMPASIUNE / MILĂ – duce spre
LIBERTATE
Dacă-i aprinzi o lampă cuiva,
aceasta va ilumina și calea ta. (Buddha)
De
mă dezvolt pe cale străveche, fără a absorbi un nou impuls prin învățătura
iubirii și compasiunii, ca sentiment moral independent și sustenabil, atunci aș
putea cădea sub influența marelui demon (Mara), care seamănă în suflet mândriei
și vanitate.
Marea învățătură a iubirii și
compasiunii ne-a fost dată prin Calea Octuplă. Aceste învățături sunt o
descriere a sensului moral, cea mai pură învățătură despre compasiune și
iubire. Învățătura compasiunii și iubirii apare drept capacitate proprie,
personală, umană. Oamenii pot să dezvolte această învățătură din ei înșiși. Din
propria inimă omul poate să dezvolte religia compasiunii și a iubirii.
Oriunde iubirea și compasiunea sunt active în viață, putem percepe
suflarea magică a spiritului care șoptește prin lumea simțurilor.
Când privim o ființă numai din
afară, impresiile vin de la ea către simțurile și intelectul nostru; odată,
însă, cu trezirea compasiunii trecem dincolo de sfera acestor impresii.
Prin compasiune, împărtășesc
ceea ce se întâmplă în natura cea mai interioară a altui om, transcend sfera
propriului „eu”, trecând în lumea celuilalt.
Prin compasiune, mă eliberez
de mine, trec de barierele existenței obișnuite în corpul fizic și ajung la
cealaltă ființă.
Incapabilitatea de compasiune
este egală cu defecțiune morală.
#virtute, #compasiune,
#libertate, #antroposofie,
Calendarul Sufletului - Săptămâna 16:
S-adăpostesc lăuntric al spiritului dar
Mă-ndeamnă cu putere presimţirea,
Maturizatul har din cer primit în dar
În suflet să se coacă
Şi să-ntărească sinea-mi.
#CalendarulSufletului #RudolSteiner #Antroposofia #Антропософия
#Anthroposophy #Anthroposophie
miercuri, 17 iulie 2024
Calendarul Sufletului - Săptămâna 15:
Eu simt de parcă este fermecată
În arătarea lumii a duhului
lucrare:
Într-a simţirii ceaţă ea
Mi-a-nvăluit fiinţa mea
Spre-a-mi dărui puterea –
Pe care să şi-o dea e-inapt
În limitele sale eu-mi este.
#RudolfSteiner #Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie #Calendar
luni, 15 iulie 2024
ex deo nascimur...
"In Deo nascimur, In Christo morimur, In Spiritum Sanctum reviviscimus" este o formulă care exprimă în mod simplu și profund credința creștină în Dumnezeu și lucrarea Sa în lume:
### Explicația ideii:
- **In Deo nascimur**: În Dumnezeu ne naștem. Aceasta înseamnă că viața noastră are originea și scopul în Dumnezeu. El este creatorul nostru și izvorul vieții noastre. 🌱
- **In Christo morimur**: În Cristos murim. Prin moartea și învierea lui Isus Cristos, noi, ca și creștini, murim față de păcat și trăim o viață nouă în El. Este despre moartea noastră la viața veche, egoistă, și nașterea într-o viață nouă în El. 🙏
- **In Spiritum Sanctum reviviscimus**: În Spiritul Sfânt înviem. Duhul Sfânt ne dă viață nouă în Cristos, ne conduce, ne întărește și ne transformă inimile. Este despre renașterea și regenerarea spirituală. 🔥
Această formulă trinitară subliniază legătura noastră profundă cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt în toate etapele vieții noastre spirituale: nașterea spirituală, moartea la păcat și învierea într-o viață nouă în Cristos. Este o declarație de credință care sintetizează fundamentul creștinismului.
mananca cartea
În cartea Apocalipsa, Sf. Ioan este îndemnat să mănânce cartea în capitolul 10, versetele 8-10. Textul biblic din Apocalipsa 10:8-10 (Biblia Cornilescu) spune:
"Și glasul pe care-l auzisem din cer mi-a vorbit iarăși și mi-a zis: 'Du-te de ia cărticica deschisă din mâna îngerului care stă în picioare pe mare și pe pământ!' M-am dus la înger și i-am zis să-mi dea cărticica. 'Ia-o', mi-a zis el, 'și mănânc-o; ea îți va amărî pântecele, dar în gura ta va fi dulce ca mierea.' Am luat cărticica din mâna îngerului și am mâncat-o; în gura mea a fost dulce ca mierea, dar după ce am mâncat-o, mi s-a umplut pântecele de amărăciune."
### Semnificația simbolică
1. **Asimilarea Cuvântului lui Dumnezeu**: Actul de a mânca cărticica simbolizează asimilarea deplină a Cuvântului lui Dumnezeu 📖. Ioan nu doar că trebuie să citească sau să audă mesajul divin, ci să îl integreze complet în sine, să-l trăiască și să-l înțeleagă profund.
2. **Dulceața și amărăciunea**: Dulceața inițială în gură reprezintă plăcerea și bucuria de a primi Cuvântul lui Dumnezeu, care este adevărat și bun 🍯. Amărăciunea în pântece simbolizează suferința și dificultățile care pot rezulta din trăirea și proclamarea acestui mesaj.
3. **Profet și martor**: Prin acest act, Ioan este întărit și pregătit să fie un profet și un martor al Cuvântului lui Dumnezeu 🌟. El este chemat să transmită mesajele pe care le primește, indiferent de dificultățile care pot urma.
Această secțiune din Apocalipsa reflectă o temă comună în profeția biblică, unde profetul este chemat să internalizeze mesajul divin înainte de a-l transmite altora, subliniind astfel importanța și seriozitatea mesajului.
Puterea ce-am invins-o
"Căpătăm puterea ce-am învins-o" 💪 sugerează că depășirea obstacolelor și provocărilor ne întărește și ne dezvoltă abilitățile.
### Definirea conceptului
Depășirea dificultăților ne consolidează rezistența și competențele, transformând obstacolele în oportunități de creștere 🌱.
### Procesul de înfruntare a provocărilor
- **Confruntarea fricilor**: Crește încrederea și curajul 🦁.
- **Depășirea limitărilor**: Extinde capacitățile și descoperă noi potențiale 🚀.
### Transformarea obstacolelor în puncte forte
- **Adaptabilitate**: Îmbunătățește flexibilitatea 🌊.
- **Reziliență**: Crește capacitatea de a face față viitoarelor dificultăți 🛡️.
### Exemple concrete
- **Sport**: Atleții devin mai puternici după recuperarea din accidentări 🏅.
- **Educație**: Studenții devin mai încrezători după examene dificile 📚.
- **Afaceri**: Antreprenorii devin mai experimentați după crize financiare 📈.
### Concluzie
Depășirea obstacolelor ne face mai puternici și mai competenți 💪. Fiecare provocare este o oportunitate de creștere 🌟, pregătindu-ne pentru viitoarele încercări ale vieții 🌄.
asiduitatea - mai presus de succes
"Asiduitatea este mai presus de succes" 🌟 subliniază importanța muncii susținute și a dedicării constante față de obținerea succesului rapid 🏆.
### Definire
- **Asiduitatea**: Perseverență și dedicare constantă 💪.
- **Succesul**: Realizări vizibile și recunoaștere 🥇.
### Importanța Asiduității
- **Caracter**: Dezvoltă răbdare, disciplină și reziliență 🧘♂️.
- **Învățare**: Permite acumularea continuă de cunoștințe 📚.
- **Durabilitate**: Creează realizări pe termen lung 🏗️.
### Succes vs. Asiduitate
- **Succes scurt**: Poate fi rezultatul norocului 🍀 și e greu de menținut fără efort continuu.
- **Efort constant**: Asigură progres durabil și pregătire pentru provocări 🚀.
### Exemple
- **Educație**: Studenții care studiază constant au șanse mai mari de succes pe termen lung 📖.
- **Afaceri**: Antreprenorii care construiesc pas cu pas au fundații mai solide 🏢.
### Concluzie
Asiduitatea este esențială pentru succesul durabil, dezvoltând obiceiuri pozitive și realizări pe termen lung 🌱.
duminică, 14 iulie 2024
Steiner - Ga-4 - final
Rudolf Steiner
Ga-4 – Filosofia libertății
Rezumat
#FilosofiaLibertatii #RudolfSteiner
#Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
REALITATEA LIBERTĂȚII
XIII. VALOAREA VIEȚII
(PESIMISM ȘI OPTIMISM)
Autorul examinează problema
valorii vieții prin prisma a două concepții opuse: optimismul și pesimismul.
Optimiștii, precum Shaftesbury
și Leibniz, cred că lumea este în esență bună și că viața merită să fie trăită,
fiind o colaborare armonioasă unde chiar și răul are un rol benefic, fiind doar
un grad mai redus al binelui. Ei consideră că omul trebuie să urmeze voia lui
Dumnezeu pentru a contribui la binele suprem al lumii.
Pe de altă parte, pesimiștii,
reprezentați de Schopenhauer și Eduard von Hartmann, văd viața ca fiind plină
de suferințe și neplăceri. Schopenhauer consideră că temelia lumii este o
voință oarbă și nesatisfăcută, ceea ce duce la suferință continuă. Hartmann,
însă, vede această suferință ca parte a unui scop cosmic, în care durerea lumii
contribuie la eliberarea de suferință și la procesul de mântuire a lui
Dumnezeu.
Steiner analizează aceste
perspective, argumentând că strădania și dorințele în sine nu produc neapărat
neplăcere, ci mai degrabă neîmplinirea lor. El susține că plăcerea este legată
de speranța împlinirii dorințelor, iar neplăcerea apare atunci când aceste
dorințe rămân nesatisfăcute.
Capitolul explorează în detaliu
cum diferite concepții despre valoarea vieții influențează etica și
comportamentul uman, evidențiind importanța perspectivelor individuale asupra
plăcerii și suferinței în determinarea valorii vieții.
Aparent, dacă viața ar fi
evaluată doar prin prisma plăcerii și a suferinței, atunci viața nu ar merita
trăită, deoarece există mai multă suferință decât plăcere. Această viziune
pesimistă, însă, este respinsă de autor, afirmând că viața are un scop mai
profund decât simpla căutare a plăcerii. Conform lui Steiner, dorințele și
nevoile noastre sunt esențiale pentru determinarea valorii vieții, iar plăcerea
nu poate fi măsurată simplu în termeni absoluți, ci trebuie raportată la aceste
dorințe și nevoi. Valoarea vieții și a plăcerii este determinată de capacitatea
noastră de a depăși suferința și de a ne realiza dorințele într-un mod concret
și direcționat.
REALITATEA LIBERTĂȚII
XIV. INDIVIDUALITATE ȘI SPECIE
Autorul explorează tensiunea
dintre individualitate și apartenența la grupuri sociale și biologice. El
subliniază că, deși oamenii sunt parte a unor grupuri (precum rasa, poporul,
familia, sexul), aceste afilieri nu ar trebui să le limiteze libertatea
individuală. Steiner argumentează că adevărata individualitate se manifestă
atunci când o persoană se eliberează de caracteristicile speciei și acționează
pe baza propriei intuiții și autodeterminări.
Steiner critică tendința de a
judeca oamenii doar prin prisma caracteristicilor de specie și subliniază că
fiecare individ este unic și trebuie înțeles ca atare. El evidențiază că, în
special în cazul femeilor, rolurile și funcțiile sociale sunt adesea
determinate de percepțiile generale asupra sexului, ceea ce le împiedică să se
manifeste ca individualități libere. El susține că femeile ar trebui să aibă
libertatea de a decide pentru ele însele, fără a fi constrânse de așteptările
societale.
Valorile și acțiunile etice
autentice provin din intuițiile individuale și adevărata viață morală a
omenirii se bazează pe libertatea și creativitatea individuală, nu pe
conformitatea la legile speciei sau ale autorităților sociale.
ULTIMELE PROBLEME
CONSECINȚELE MONISMULUI
Rudolf Steiner explorează
monismul și impactul său asupra percepției umane și a gândirii. El argumentează
că monismul își fundamentează principiile în experiența umană și refuză să
caute explicații în afara lumii experienței percepute. Pentru monism, unitatea
este stabilită de gândirea observațională, integrând atât percepțiile obiective
cât și subiective într-o realitate coerentă. Astfel, gândirea devine mijlocul
prin care individul se conectează la realitățile fizice și spirituale ale
lumii.
Steiner subliniază că
individul nu este separat de cosmos, ci este o parte integrantă a acestuia, cu
toate că percepția poate crea iluzia separării. El argumentează că doar prin
gândirea intuitivă omul poate realiza existența sa ca parte organică a
universului, eliminând astfel aparențele percepției. Gândirea devine
instrumentul prin care se dezvăluie realitatea ca o unitate închegată, care
include atât percepția obiectivă cât și conținutul subiectiv al personalității.
În contrast cu dualismul, care
caută o realitate transcendentă dincolo de lumea percepută, monismul susține că
realitatea totală poate fi găsită doar în interiorul experienței umane. Steiner
respinge ideea unei metafizici abstracte și a unei lumi de dincolo, argumentând
că toate ideile și conceptele derivă din experiența gândirii și percepției.
Astfel, el subliniază că gândirea umană, în înțelegerea sa de sine, nu necesită
căutarea unei realități superioare sau a unui sens exterior, deoarece tot ceea
ce este esențial poate fi găsit în experiența imediată a individului.
Monismul propus de Steiner
promovează o viziune în care indivizii umani sunt conectați prin gândire la o
realitate comună și universală, eliminând astfel dualismul și căutarea unei
realități externe.
PRIMUL APENDICE
(Adaos la noua ediție 1918)
Autorul adaugă o clarificare
în fața obiecțiilor primite de la filosofi imediat după publicarea cărții. El
recunoaște că unii cititori pot considera lămuririle sale abstracte și irelevante,
dar susține că ele sunt esențiale pentru clarificarea problemei centrale a
cărții, ce explorează natura ființei umane și relația acesteia cu lumea.
Steiner distinge între dificultățile create de filosofi și aspectele reale ale
gândirii umane pe care cartea sa le explorează.
El abordează problema influenței
vieții sufletești a unui individ asupra vieții sufletești a altuia, susținând
că aceasta nu poate fi înțeleasă prin simpla percepție senzorială, ci necesită
o gândire activă și o înțelegere profundă. Steiner respinge ideile că
percepțiile noastre sunt doar reprezentări ale unei lumi externe, afirmând că
prin gândirea activă putem ajunge la o înțelegere reală a relațiilor interumane
și a lumii.
Autorul critică și respinge
categorisirile simpliste ale teoriei cunoașterii, cum ar fi realismul naiv,
idealismul transcendental și realismul transcendental, argumentând că acestea
nu sunt suficiente pentru a explica realitatea complexă a vieții interumane și
a cunoașterii spirituale. Steiner propune un "monism al gândirii",
susținând că înțelegerea profundă a lumii și a relațiilor interumane necesită o
abordare holistică și nu se poate reduce la simpliste construcții filosofice.
Apendicele este o apărare a
abordării lui Steiner în fața criticilor filosofice, subliniind necesitatea
unei gândiri spirituale și profunde pentru a înțelege ființa umană și locul său
în univers.
Rudolf Steiner - Ga-2 - 10-12
Rudolf Steiner
Ga-4 – Filosofia libertății
Rezumat
#FilosofiaLibertatii #RudolfSteiner
#Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
REALITATEA LIBERTĂȚII
X. FILOSOFIA LIBERTĂȚII ȘI
MONISMUL
Omul naiv, care percepe
realitatea doar prin simțuri, caută principii morale externe și perceptibile.
Acesta acceptă autoritatea externă a altor oameni sau a unor entități divine
pentru a-și ghida moralitatea. La un nivel mai avansat, omul percepe aceste principii
morale ca fiind dictate de o conștiință interioară sau de o divinitate
ipotetică, dar totuși externe lui.
În domeniul moralității,
realismul naiv vede legile morale ca forțe independente și externe, fie ele
divine sau sociale, iar libertatea umană este considerată o iluzie din cauza
determinismului material sau spiritual. Materialismul și dualismul spiritualist
exclud libertatea, fie prin constrângeri mecanice, fie prin voința unei ființe
superioare.
Monismul, pe de altă parte,
recunoaște parțial justificarea realismului naiv, dar susține că adevărata
libertate vine din intuiția morală internă a individului. Omul este liber
atunci când își urmează propriile idei morale intuitive și nu constrângerile externe
sau metafizice. Concepția monistă respinge determinismul metafizic și
recunoaște libertatea umană ca o realizare a spiritului liber prin evoluție.
Monismul vede moralitatea și
libertatea ca fenomene specifice umane, determinate de natura omenească și nu
de principii externe. Aceasta conduce la o filozofie a libertății, unde omul
acționează conform voinței sale intuitive, contribuind la o ordine morală
creată de el însuși și nu impusă de factori externi.
REALITATEA LIBERTĂȚII
XI. FINALITATEA UNIVERSALĂ ȘI
FINALITATEA VIEȚII
(DETERMINAREA OMULUI)
Rudolf Steiner explorează
conceptul de finalitate și determinare a omului în univers. El începe prin a
distinge noțiunea de finalitate de cauzalitate. Finalitatea implică un fenomen
ulterior ce influențează un fenomen anterior prin intermediul reprezentării,
ceea ce se observă doar în acțiunile umane.
Steiner argumentează că în
procesele naturale, percepția și noțiunea sunt separate; percepția cauzei
precede percepția efectului și legătura dintre ele este realizată prin noțiuni
conceptuale. El respinge ideea că finalitatea poate fi aplicată naturii sau
universului în afara acțiunilor umane, deoarece aceasta ar implica existența
unor scopuri perceptibile care nu există de fapt. El afirmă că noțiunea de
finalitate este aplicabilă doar acțiunilor umane, deoarece numai omul poate
realiza idei ca finalități.
Monismul, potrivit lui
Steiner, respinge noțiunea de finalitate în natură și univers, căutând în
schimb legi naturale. Finalitățile naturale sunt considerate ipoteze arbitrare,
iar scopurile vieții omului sunt determinate doar de el însuși. Astfel, omul
își stabilește propriul scop în viață și nu urmează un itinerar predeterminat.
Steiner critică utilizarea termenului
de finalitate pentru a descrie evoluția istorică sau ordinea morală a lumii,
considerând aceste idei nejustificate. În schimb, el subliniază că ideile pot
fi realizate ca finalități numai de către oameni și nu de către natură sau
istorie.
Se adaugă că respingerea
finalității în acțiunile extraumane nu înseamnă că lumea exterioară este redusă
la un fenomen natural. Steiner afirmă că în afara acțiunilor umane există un
principiu superior finalității care se manifestă în umanitate, iar rezultatul
activității totale a omenirii este o realitate superioară compusă din
finalitățile umane individuale.
REALITATEA LIBERTĂȚII
XII. FANTEZIA MORALĂ
(DARWINISM ȘI MORALITATE)
Autorul explorează distincția
dintre acțiunile spiritului liber și cele ale spiritului neliber. Spiritul
liber acționează pe baza intuițiilor alese din lumea ideilor sale, determinând
astfel deciziile în mod original și independent de influențe externe sau exemple
anterioare. În contrast, spiritul neliber își derivă motivațiile din
experiențele și percepțiile trecute, acționând conform regulilor sau exemplelor
deja stabilite.
Steiner subliniază importanța
fanteziei morale pentru spiritul liber, care transformă ideile abstracte în
acțiuni concrete. Acest proces necesită creativitate și abilitatea de a aplica
aceste idei în realitate, fără a încălca legile naturale existente. Tehnica
morală, ce poate fi învățată asemenea științei, implică transformarea percepțiilor
existente conform noțiunilor morale.
Steiner compară evoluția
morală cu teoria evoluționistă, afirmând că ideile morale noi se dezvoltă din
cele anterioare, însă fiecare individ trebuie să creeze și să își asume
propriile idei morale. Astfel, individualismul etic nu contrazice
evoluționismul, ci îl completează, arătând că omul, ca ființă morală, își
dezvoltă propriile legi morale, așa cum natura dezvoltă forme noi de viață.
Libertatea adevărată înseamnă
capacitatea de a genera și acționa conform propriilor intuiții morale, fără
influențe externe, realizând astfel acțiuni libere și autentice.
sâmbătă, 13 iulie 2024
Steiner - Ga-4 - 8-9
Rudolf Steiner
Ga-4 – Filosofia libertății
Rezumat
#FilosofiaLibertatii #RudolfSteiner
#Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
REALITATEA LIBERTĂȚII
VIII. FACTORII VIEȚII
Rudolf Steiner explorează
interacțiunea dintre percepție, gândire, sentiment și voință în cadrul
personalității umane.
Lumea percepțiilor
- Omul vede lumea ca o sumă de
elemente unitare, inclusiv sinele.
- Percepția este considerată
dată, fiind găsită deja formată.
- Autopercepția devine o
simplă percepție printre altele, dacă nu se dezvoltă prin activitate
conștientă.
Rolul gândirii
- Gândirea este chemată la
viață prin activitate, depășind simpla percepție.
- Ea adaugă determinări
conceptuale percepțiilor, constituind un tot unitar.
- Gândirea nu este doar
subiectivă; ea este o trăsătură vitală a personalității noastre.
Sentimentul și voința
- Sentimentul nu este un
conținut de viață pur conceptual și este considerat mai real decât cunoașterea
pură de către realistul naiv.
- Filosofia sentimentului
(misticism) consideră simțirea ca fiind directă, iar cunoștința doar indirectă.
- Sentimentul este o trăire
pur individuală, în timp ce voința este percepția relației dintre sine și
obiecte.
- Filosofia voinței consideră
voința ca principiu universal, similar cu felul în care mistica sentimentului
valorifică sentimentul.
Critica realismului naiv și
metafizic
- Ambele filosofii (sentiment
și voință) nu sunt științe, deoarece nu consideră cunoașterea conceptuală
suficientă.
- Ele susțin existența a două
principii separate: ideal și real.
- Trăirile individuale nu pot
fi transferate în sfera gândirii, lăsând perceperea și gândirea separate.
Gândirea ca experiență vie
- Observarea gândirii este
dificilă deoarece se retrage ușor sub analiză, lăsând o abstracție moartă.
- Gândirea, în forma sa vie,
este bogată și dinamică, spre deosebire de urzirea pură a sentimentelor sau
contemplația voinței.
- Gândirea activă implică și
forța iubirii spirituale.
- Fără gândire, simțirea și
voința pierd din realitatea lor adevărată.
Steiner argumentează că
gândirea trebuie trăită intuitiv pentru a înțelege pe deplin realitatea,
inclusiv simțirea și voința, contrar filosofiei sentimentului și voinței care
consideră că ele sunt mai aproape de realitate decât gândirea conceptuală.
REALITATEA LIBERTĂȚII
IX. IDEEA DE LIBERTATE
Autorul explorează natura
relației dintre gândire, percepție și actul de cunoaștere, punând accent pe
importanța intuiției și a observației nepărtinitoare. Steiner argumentează că
gândirea este o entitate independentă care poate fi observată direct și nu
trebuie redusă la procesele fizice ale creierului sau la alte procese
inconștiente. El subliniază că percepția și noțiunea sunt interdependente și că
adevărata realitate apare doar atunci când percepția este pătrunsă de gândire.
Steiner discută despre natura
organizării trupești și sufletești a omului, sugerând că gândirea își creează
locul propriu prin retragerea activităților corporale. Astfel, conștiența eului
se naște din urmele activității de gândire în organizarea corporală, dar odată
formată, ea devine independentă și se bucură de natura spirituală a gândirii.
În ceea ce privește actele de
voință, Steiner face o distincție între motivele și mobilurile acțiunilor.
Motivele sunt concepte sau reprezentări care determină momentul acțiunii, în
timp ce mobilurile sunt factori de durată care influențează predispoziția
caracterologică a individului. Acestea se formează prin experiențele de viață,
sentimente și percepții și determină caracterul moral al individului.
Steiner identifică diferite
trepte ale vieții individuale: percepția senzorială, simțirea și gândirea. El
explică modul în care percepțiile directe pot declanșa voința, cum sentimentele
asociate percepțiilor pot deveni mobiluri ale acțiunilor și cum reprezentările
și noțiunile rezultate din reflecție pot ghida voința.
În cele din urmă, Steiner
discută despre mobilurile morale ale acțiunilor, care pot fi intuiții pure sau
reprezentări conceptuale. El respinge ideea că sentimentul poate fi un motiv
moral, argumentând că doar reprezentările sentimentelor viitoare pot influența
predispoziția caracterologică. Steiner construiește teoria libertății pe
fundamentul gândirii intuitive și al observării nepărtinitoare a naturii
gândirii și voinței umane.
Autorul discută despre
conceptul de acțiune morală determinată intuitiv și importanța intuiției
individuale în moralitate. Steiner subliniază că normele generale și legile
morale sunt doar generalizări ale impulsurilor individuale și nu sunt
fundamentale în acțiunea morală. El explică că acțiunile morale ar trebui să
izvorască din intuițiile și iubirea individului față de acțiunea sa, nu din
respectarea normelor impuse extern.
Steiner afirmă că acțiunile
bazate pe iubirea și intuiția personală sunt autentice și libere, spre
deosebire de acțiunile motivate de norme morale, ce sunt automate și
neautentice. El face distincția între voința determinată de impulsurile
naturale sau legile morale și voința bazată pe intuiții pure, subliniind că
adevărata libertate morală se manifestă atunci când individul acționează
conform intuițiilor sale unice, nu conform constrângerilor externe.
Steiner susține că idealul
moralității constă în realizarea acțiunilor bazate pe intuiții individuale și
iubire, care reflectă adevărata libertate a spiritului uman. El subliniază că
această libertate nu este o iluzie, ci un ideal realizabil, care reprezintă cea
mai pură expresie a naturii umane.
Steiner - Ga-4 - 6-7
Rudolf Steiner
Ga-4 – Filosofia libertății
Rezumat
#FilosofiaLibertatii #RudolfSteiner
#Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
ȘTIINȚA LIBERTĂȚII
VI. INDIVIDUALITATEA OMENEASCĂ
Steiner explorează
complexitatea relației dintre individ și lume în contextul percepției și
reprezentării. El argumentează că dificultatea în explicarea reprezentărilor nu
rezidă în faptul că noi nu suntem obiectele exterioare, ci în felul în care
percepem și interpretăm aceste obiecte. Steiner subliniază că, deși suntem
separați fizic de obiectele exterioare, facem parte din aceeași lume
universală. Prin percepție și gândire, stabilim o legătură între noi și
obiectele din jurul nostru.
Steiner contestă ideea că
percepțiile noastre sunt subiective și depind doar de organele noastre
senzoriale. El explică că percepția este un rezultat al interacțiunii dintre
subiect și obiect, mediată de gândire. Reprezentările noastre despre obiecte
sunt noțiuni individualizate, care apar din percepțiile și intuițiile noastre.
Aceste reprezentări formează baza experiențelor noastre și ne permit să
recunoaștem și să clasificăm obiectele din lume.
Steiner evidențiază importanța
sentimentelor în viața noastră, arătând că ele ne individualizează și ne permit
să ne raportăm personal la lume. Sentimentele conferă noțiunilor o viață
concretă și ne fac să trăim ca ființe individuale, nu doar ca parte a unui
întreg universal. Gândirea și simțirea corespund naturii duale a ființei umane:
gândirea ne conectează cu cosmosul, iar simțirea ne aduce în intimitatea
ființei noastre.
Steiner afirmă că viața
noastră este un echilibru între existența noastră individuală și participarea
la fenomenele universale. Adevărata individualitate se manifestă prin ridicarea
sentimentelor la nivelul idealurilor universale, combinând percepțiile și
noțiunile cu trăirile personale pentru a forma o experiență bogată și completă
a realității.
ȘTIINȚA LIBERTĂȚII
VII. EXISTĂ LIMITE ALE
CUNOAȘTERII?
Autorul explorează modul în
care cunoașterea reconciliază dualitatea percepție-gândire pentru a explica
realitatea. El argumentează că realitatea totală se prezintă inițial ca o
dualitate între percepție și gândire, dar cunoașterea unifică aceste două
elemente într-o unitate coerentă. Steiner numește această filozofie monism,
opunând-o dualismului, ce presupune existența a două lumi distincte. El critică
dualismul pentru separarea artificială a realității în domenii distincte și
pentru dificultatea de a explica legăturile dintre percepție și realitatea „în
sine”.
Steiner susține că dualismul
creează un contrast artificial între percepție și „lucrurile în sine”, așa cum
a propus Kant, și consideră că această abordare este eronată. El argumentează
că percepțiile noastre sunt determinate de subiectivitatea noastră, dar
gândirea poate depăși această izolare și poate plasa percepțiile în contextul
universal. Cunoașterea este un proces subiectiv și individual, iar limitele
cunoașterii nu sunt generale, ci depind de circumstanțele particulare ale
percepției și gândirii. Dualismul, în opinia lui Steiner, nu poate explica în
mod adecvat realitatea, deoarece se bazează pe noțiuni lipsite de conținut
concret.
În contrast, monismul afirmă
că toate elementele necesare pentru explicarea fenomenelor lumii trebuie să fie
găsite în cadrul acestei lumi. Obstacolele în cunoaștere sunt temporare și pot
fi depășite prin progresul percepției și gândirii. Steiner critică realismul
naiv pentru credința sa că doar percepțiile sensibile sunt reale și pentru
tendința de a extrapola această credință la niveluri superioare de
abstractizare, cum ar fi forțele invizibile sau Ființa Divină.
Steiner susține că cunoașterea
nu are limite fundamentale, ci doar limitări temporare datorate circumstanțelor
particulare ale percepției și gândirii. Monismul oferă o abordare unitară și
coerentă a realității, depășind fragmentarea artificială introdusă de dualism.
Monismul susține că realitatea
poate fi înțeleasă prin unirea percepției și a noțiunilor, fără a fi nevoie de
alte principii. În viziunea monistă, lumea percepțiilor este doar jumătate din
realitate, completată de lumea noțiunilor. Realistul metafizic critică acest
punct de vedere, argumentând că alte inteligențe, cu organizări diferite, ar
percepe realitatea altfel. Monistul răspunde că pentru el contează doar
percepțiile și noțiunile umane.
Monismul afirmă că subiectul
uman, prin gândire, restabilește legătura dintre obiecte, legătură întreruptă
de percepție. Pentru ființe cu organizări diferite, această legătură s-ar
restabili altfel. Problema limitelor cunoașterii este specifică realiștilor
naivi și metafizici, care consideră că realitatea exterioară este absolută și
independentă de subiect.
Realismul metafizic se
confruntă cu dificultatea de a explica asemănarea percepțiilor între diferiți
subiecți umani. Monismul susține că această asemănare se datorează faptului că
percepțiile sunt determinate de subiect, dar restabilite prin gândire.
Realismul metafizic modern se bazează pe concluzii inductive din percepții,
considerând că astfel poate determina caracteristicile realității obiective.
Observarea nepărtinitoare a
percepției și a noțiunii este influențată de descoperirile științelor naturii.
Extinderea percepțiilor umane, prin adăugarea altor simțuri, ar oferi o imagine
diferită a realității. Cu toate acestea, percepțiile trebuie întotdeauna să fie
integrate și înțelese prin gândire pentru a oferi o cunoaștere completă.
Monismul subliniază că fiecare
percepție oferă doar o parte a realității, iar gândirea completează această
imagine. Concepția realistă metafizică, conform căreia realitatea obiectivă
este absolută și cognoscibilă prin metode inductive, este considerată limitată.
Monismul, în schimb, se concentrează pe relația dintre percepție și noțiune
pentru a înțelege realitatea în profunzime.
Monismul propune că realitatea
nu poate fi separată de percepția și noțiunile subiective, iar cunoașterea
adevărată este obținută prin integrarea gândirii în procesul percepției.
Steiner - Ga-4 - 4-5
Rudolf Steiner
Ga-4 – Filosofia libertății
Rezumat
#FilosofiaLibertatii #RudolfSteiner
#Antroposofia #Антропософия #Anthroposophy #Anthroposophie
ȘTIINȚA LIBERTĂȚII
IV. LUMEA CA PERCEPȚIE
Rudolf Steiner explorează
modul în care percepțiile și gândirea interacționează pentru a forma
înțelegerea noastră asupra lumii. Steiner argumentează că noțiunile și ideile
nu pot fi descrise în cuvinte, ele fiind produse ale gândirii. Când percepem un
obiect, gândirea noastră adaugă un corespondent conceptual acestei percepții.
Chiar dacă obiectul dispare din câmpul nostru vizual, noțiunea lui rămâne.
Experiența extinsă duce la formarea de noțiuni interconectate, care se
organizează într-un sistem coerent.
Steiner subliniază că gândirea
este punctul de plecare, nu noțiunile sau ideile, ce apar doar prin gândire.
Noțiunile nu sunt obținute din simpla observație, ci sunt adăugate acesteia. El
critică concepția lui Herbert Spencer, subliniind că percepția zgomotului, de
exemplu, ne determină să căutăm o noțiune care explică efectul și cauza.
Steiner afirmă că o știință
strict obiectivă ar trebui să excludă gândirea, ceea ce este imposibil,
deoarece gândirea depășește simpla observație. Conștiința umană este locul unde
se întâlnesc și se unesc noțiunile și observațiile. Observațiile ne oferă
realitatea, în timp ce gândirea ne oferă conștiința de sine.
Steiner explică că percepțiile
sunt subiective și depind de locul și condiția observatorului. Imaginea percepției
noastre se modifică în funcție de locul de observație și de structura
organismului nostru. Steiner respinge ideea lui George Berkeley că percepțiile
nu ar exista în afara conștiinței noastre, subliniind că percepțiile sunt
dependente de subiectivitate, dar că există o lume obiectivă independentă de
actul percepției.
Gândirea ne înalță deasupra
noastră și ne leagă de obiectele percepțiilor noastre, dar totodată ne opune
acestora, astfel caracterizându-se natura duală a omului.
Teoria energiei specifice a
simțurilor, elaborată de J. Müller, susține că fiecare simț reacționează doar
într-un mod specific la stimulii externi, indiferent de natura acestora.
Astfel, percepțiile noastre sunt determinate de natura organelor senzoriale și
nu reflectă direct realitățile externe. Fiziologia arată că procesele externe
suferă transformări esențiale înainte de a ajunge la creier, iar ceea ce
percepem nu sunt procesele reale, ci senzațiile generate de acestea în creier.
Senzațiile, grupate de suflet, formează reprezentările obiectelor, care nu
conțin nimic din realitatea externă originală. Idealismul critic, care susține
că percepțiile sunt doar modificări ale stărilor psihice, contrazice realismul
naiv și se bazează pe percepții subiective. În final, această filosofie nu
poate justifica obiectivitatea percepțiilor și nu oferă o legătură clară între
percepție și reprezentare.
ȘTIINȚA LIBERTĂȚII
V. CUNOAȘTEREA LUMII
Rudolf Steiner se concentrează
pe examinarea percepției și gândirii în contextul cunoașterii lumii. Steiner
argumentează împotriva idealismului critic, ce consideră lumea percepțiilor
drept o simplă reprezentare a minții noastre. El susține că această perspectivă
este incoerentă, deoarece se bazează pe premise false despre natura percepției
și gândirii.
Steiner propune că percepțiile
noastre sunt reale și că gândirea joacă un rol esențial în completarea imaginii
despre realitate. El respinge ideea că lumea percepțiilor este un vis sau o
iluzie și afirmă că gândirea ne permite să înțelegem adevărata natură a lumii.
În loc să vedem gândirea ca pe ceva separat de lucruri, Steiner susține că
aceasta este parte integrantă a realității, la fel cum florile sunt parte a
plantei.
Steiner critică realismul naiv
și idealismul critic pentru că tratează percepțiile și gândirea ca elemente
separate și subliniază necesitatea de a recunoaște că percepțiile și conceptele
formează un întreg. Autorul subliniază importanța gândirii în înțelegerea lumii
și în auto-determinarea noastră, sugerând că gândirea universală, deși
individualizată prin experiențe personale, este o activitate esențială în
procesul cunoașterii.
Steiner propune că adevărata
cunoaștere a lumii și a propriei noastre ființe nu poate fi obținută decât prin
integrarea percepțiilor cu gândirea, evitând astfel capcana de a considera
realitatea ca fiind doar o reprezentare mentală.
Autorul argumentează că gândirea
este esențială pentru a înțelege și a da sens percepțiilor noastre. Fără
gândire, percepțiile noastre ar fi doar o serie de impresii disparate, fără
legături între ele. Gândirea adaugă un conținut concret și precis percepțiilor,
permițându-ne să înțelegem relațiile dintre diferite obiecte și fenomene.
Intuiția, conform lui Steiner,
este pentru gândire ceea ce observația este pentru percepție, ambele fiind
surse ale cunoașterii. Autorul mai subliniază că gândirea ne ajută să vedem legăturile
conceptuale dintre percepții și că lumea reală, așa cum o percepem noi, este un
produs al interacțiunii dintre percepție și gândire. El respinge idealismul
critic care sugerează că percepțiile noastre sunt pur subiective și nu au
legătură directă cu realitatea exterioară. Steiner argumentează că percepțiile
și gândurile noastre sunt parte integrantă a realității și că adevărata
înțelegere a lumii vine din recunoașterea caracterului absolut al gândirii.
Летний архангел — Уриил
Солнце стоит в зените, его свет и тепло пронизывают всю землю. Природа достигает своей полной зрелости — и человек становится малым, чтобы...

-
Солнце стоит в зените, его свет и тепло пронизывают всю землю. Природа достигает своей полной зрелости — и человек становится малым, чтобы...
-
🕊 ️ Почему Первый Константинопольский собор (381 г.) сосредоточился на определении человека как состоящего из тела и души (в продолжени...
-
### Integritatea luminii și culorile ca fațete ale acesteia: O perspectivă goetheană În studiul luminii și al culorii, Johann Wolfgang von ...